in 6 stappen
van idee naar uitwerking

o.a. gewerkt voor...

met volle vaart jouw doel voorbij

Zonder een goed idee, kan het er grafisch prachtig uitzien, maar verkoop je er helemaal niks meer door. En zoals de kop al zegt, je dendert in volle vaart jouw doel voorbij. Het klinkt superlogisch, maar toch loopt het hier vaak spaak.

Het concept/idee, het doel, het design, het beeld én de tekst moeten elkaar aanvullen om één heldere intrinsiek gemotiveerde bedrijfsboodschap over te brengen aan jouw klant. Eerst een goed idee, dan het doel en dán is pas design aan de beurt. Ga je andere dingen voorop zetten in dit proces, dan ga je onheroepelijk spaak lopen. Zonde én onnodig. Het kost iets meer tijd, maar het levert onder aan de streep meer op.

Hoe maak je een goed idee?
Om een goede payoff en een reclame-concept te laten maken, heb je een heldere missie en visie nodig. Vele missies én visies worden geschreven op basis waar het meeste geld mee te verdienen is. En daar liggen de zaken wél weer wat genuanceerder, verkoop is belangrijk. Maar jouw klant wil geen product afnemen omdat jij er geld mee verdiend. Hij wil een product kopen waar hij of zij een goed gevoel van krijgt en die een oplossing biedt voor het probleem van jouw klant. Daarom is een missie & visie op intrinsiek niveau essentieel. Een bedrijf waar niks intrinsieks in zit, alleen money-driven, dat gaat niet werken en is onverkoopbaar.

Kortom: Wanneer je verkoopt met een echte intrinsieke motivatie wat het verdienen ver overstijgt, dan is het veel makkelijker om jouw product of dienst aan de man te brengen en veel leuker voor jezelf ook. Money-driven op de tweede plaats, het één is tenslotte het gevolg van het ander.

het 6 stappenplan

Een payoff is niets anders dan dat waar een merk of bedrijf in geloofd en wat het beloofd. Kortom: Het antwoord op alles wat het bedrijf doet en waar het voor staat.

Een goede payoff is kort, scherp en blijft hangen. Dat hij blijft hangen is belangrijk, omdat de kracht van herhaling zijn werk moet doen. En zeker online, want online moet je als merk veel vaker in beeld zijn dan offline om in herinnering te blijven.

Buiten bovenstaand speelt een sterke payoff ook in op een behoefte of emotie van de (potentiële) klant. Verwar een payoff niet met slogan of tagline. Een tagline (voorbeeld) is kleiner en past niet overal onder en een slogan past op een andere plek bij het bouwen van een merk. Een slogan hangt vaak samen met een campagne ( Stap 2. Reclame Concept ) of een actie. Bij een slogan is het prikkelen van de doelgroep het belangrijkste. 

Een goed reclame concept is toekomstbestendig
De wereld veranderd sneller dan wat dan ook. En daarom is het belangrijk dat je reclame concept toekomstbestendig is. Om in herinnering te blijven bij je doelgroep moet je gebruik maken van de kracht van herhaling. En die kracht van herhaling heeft een lange adem nodig. Juist, en dat is de reden dat een goed reclame concept toekomstbestendig moet zijn. Bij een snelle verandering in de markt moet je meteen een nieuw product kunnen toevoegen zonder je hele marketing om te hoeven gooien. 

Een goed reclame concept gebruikt de kracht van herhaling
Weet jij ’s avonds wat je online allemaal hebt gezien? Negen van de tien keer weer je bijna niks meer. Daarom is de kracht van herhaling zo belangrijk. Online moet je als merk nog meer in beeld zijn, zonder dat je in herhaling treed door hetzelfde te laten zien. En dat is waar een goed reclame concept in voorziet.

Een goed reclame concept geeft een gevoel bij jouw merk
Er is bijna geen merk of product die iets totaal nieuws heeft, iets wat een klantprobleem oplost en waar geen enkel bedrijf nog een oplossing voor heeft. Dus wil je ervoor zorgen dat de potentiële klant zich net even lekkerder voelt bij jouw merk of bedrijf dan bij de ander. 

Een goed reclame concept maakt nieuwe producten/diensten toevoegen makkelijk
Onder een goed reclame concept past elk nieuw product of dienst. Stel je verkoopt computers dan moet je onder hetzelfde idee ook ineens bomen kunnen verkopen. Je wilt tenslotte snel in kunnen spelen op de markt. 

Een goed reclame concept herken je zo.
1. Ja, mijn adem stokte toen ik het voor het eerst zag.
2. Ja, ik wenste dat ik het zelf had bedacht.
3. Ja, het is uniek.
4. Ja, het past binnen de strategie naar perfectie.
5. Ja, het is voor de komende jaren te gebruiken.
( David Ogilvy heeft dit ooit geschreven. Niks meer aan toe te voegen. Hij schreef dit lang geleden, maar het geldt nog steeds. Ondanks dat de technieken om in beeld te komen bij de klant zijn veranderd, zijn we evolutionair gezien als mens niet veranderd. Keep it simple. )

Nu schrijf ik zelf geen marketingplannen, maar hij hoort hier wel tussen. Een goed marketingplan is essentieel om helderheid te krijgen in wat je gaat en wilt doen. Van marketing onderzoek naar marketing ontwikkeling zodat je overzichtelijk naar stap 4 kunt en weet wat het doel gaat zijn. Ik heb in mijn netwerk een aantal connecties die dit wél goed kunnen, dus die kunnen zo aanhaken als je wilt.   

Hoe treed je naar buiten met jouw verhaal? Hoe ziet het eruit? Welke kleuren, welk lettertype, welke vormen en welke beelden zijn van enorm belang om dat wat je wilt uitstralen ook visueel uit te stralen. Een goed grafisch ontwerp-plan is essentieel, daarna kun je pas door naar de echte uitingen. Doe je dit niet, dan gaan al je uitingen er steeds anders uitzien. Het is belangrijk terug te kunnen naar het basis-ontwerp en vanuit daar steeds nieuwe uitingen bij te maken. Het klinkt heel simpel, maar je ziet het hier vaak mis gaan. 

Als het grafisch ontwerp staat kun je verder met de uitingen. Jouw marketingplan heb je geschreven en vanuit daar kun je een gedegen start maken samen met het grafisch ontwerp van punt 3.  

Goede teksten praten zoals jouw bedrijf of merk praat. En tijdens het schrijven is het belangrijk dat je altijd de payoff ( 1. Payoff ) in het achterhoofd houdt, dat is tenslotte dat wat jij als merk of bedrijf beloofd. Teksten schrijven kost veel tijd en energie en velen willen het zelf doen. Want je hebt nogal wat teksten nodig voor bijvoorbeeld je website. 

Wil je zelf schrijven en een interessante, korte schrijftraining volgen?
iedereenkanschrijven.nl/training

portfolio

payoffs – reclame concept – websites ( bouw & ontwerp ) – logo’s – design – huisstijlen – folders – flyers – data infographics – marketing – reclameconcept – social media – content creatie – short copy – versimpelen – presentaties – animaties…

Open & Transparant

Een enorm brede interesse typeert mij. Ik hou van nieuwe ervaringen en ben rete-nieuwsgierig naar de wereld om mij heen. Dit zorgt ervoor dat ik veel vragen stel, met al deze informatie kan ik heel diep verzinken in mijn gedachtes, waardoor ik tot prachtige oplossingen kan komen.

Wanneer mensen net als ik open staan voor verschillende perspectieven en diversiteit waarderen, kunnen we tot grote hoogte stijgen. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat mensen mij soms een beetje excentriek of onconventioneel vinden, dit komt volgensmij omdat ik graag nieuwe dingen uitprobeer en mezelf wil uitdagen en erg nieuwsgierig ben. Ik heb veel uitdaging nodig en ben bereid om risico’s te nemen en nieuwe ideeën te verkennen.